Ammattijärjestäjän ohjeet: miten järjestää kierrätys kotona?

Lue täältä Suomen tunnetuimman ammattijärjestäjän, Ilana Aallon, vinkit kierrätyksen järjestämiseen!


Kierrätyksen jrjestämisestä on kirjoittanut ammattijärjestäjä Ilana Aalto. Lue lisää hänen vinkkejä kodin järjestämiseen: https://paikkakaikelle.fi/

Tiskipöydällä kuivuvat tölkit, nurkassa tursuavat muovit sekä roskiskaappi, josta tipahtaa jotain lattialle joka avauksella. Kierrätys on tärkeää – ja lopputuloksena keittiö näyttää kaatopaikalta.

Kodeissa lajitellaan ainakin yhdeksää eri jäte- ja kierrätyslajia: sekajäte, muovi, biojäte, kartonki, lasi, metalli, paperi, panttipullot ja paristot.

Näiden lisäksi satunnaisemmin kertyy poistotekstiiliä, SER-jätettä eli rikkinäisiä sähkölaitteita, kemikaaleja ja muita vaarallisia jätteitä sekä lääkkeitä. Se tekee yhteensä 13 eri sorttia

Tavallisen keittiön   allaskaapissa sen sijaan on pari kolme sankoa tai luksustapauksessa viisilokeroinen roskisvetolaatikko. Jokin tässä matikassa ei nyt täsmää.


Eipä ihme, että kierrätettäviä tungetaan roskakaapin välihyllylle, eteisen kenkätelineeseen ja ruttuiseen kestokassiin muutenkin ruuhkaisessa siivouskomerossa.

Riittämättömät, ylitäydet järjestelmät sakkauttavat helposti koko prosessin. Roskat jäävät tiskipöydälle eivätkä jätteet liiku pihalle. Pahimmassa tapauksessa koko kierrättäminen tuntuu liian vaivalloiselta ja jää tekemättä.

Kun Ilana kysyi lukijoiltaan, mikä kierrätyksessä pahiten tökkii, isoimmaksi ongelmaksi koettiin tilan riittävyys keittiössä. Lisäksi mainittiin keittiön jäteratkaisujen puutteellisuus ja saamattomat käyttäjät.

Erään lukijan sanoin: “Kiinnostaisi saada vinkkejä siihen, miten pienessä ja kapeassa keittiössä saisi fiksusti kierrätysastiat jotenkin niin, ettei keittiö näytä kaatopaikalta.” Niinpä, juuri niin! Katsotaan tarkemmin, miten järjestää kierrätys kotona fiksusti.

Miten järjestää kierrätys kotona: unohda 80-luvun jäteratkaisut
Monet kodit on rakennettu takavuosina eivätkä ne siksi taivu nykyajan kierrätystarpeisiin. Harmiksi uudisrakennuttajatkaan eivät aina tee kierrätykselle tarpeeksi tilaa. Onneksi paljon on tehtävissä jo pienillä uudelleenjärjestelyillä tiskipöydän tienoilla.

1. Aika ajoi allaskaapin ohi
Takavuosina riitti, että keittiön allaskaapista löytyi yksi roskasanko. Jos nyt haluaa mennä samalla ratkaisulla, allaskaappiin pitäisi mahtua 9–13 sankoa. Edes kokonainen korkea komero ei välttämättä vedä sisäänsä näin monta osastoa. Unohdetaan siis 80-luvun ratkaisut. Allaskaappi on kierrättämisen osaratkaisu, ei kokonaisratkaisu. Sen lisäksi kierrätettävälle pitää raivata tilaa myös muualta. Palataan kohta siihen, mistä tilaa voi taikoa.

2. Roskakaappi ei ole yleiskaappi
Entisvanhaan, kun roskakaapissa oli vain se yksi sanko, kaapissa voi säilyttää myös kierrätyspaperit, kukkamullat, ruukut, kukkaravinteen, panttipullot, muovipussit ja tiskinpesuaineen. (Ainakin nämä kaikki löytyivät monen meidän lapsuudenkodin allaskaapista.)

Nykyään, kun keittiö on muuttunut kierrätyskeskukseksi, tätäkin tapaa pitää päivittää. Ota roskiskaapista pois kaikki, mikä ei ole menossa kierrätykseen, ja etsi niille paikat muualta.

3. The Roskis jäi kasarille
Kolmas muinaishistoriallinen tapa on mieltää sekajäte “The Roskikseksi”, jolle annetaan suurin ja kaunein paikka. Sekajäte, eli se jakojäännös, joka menee polttolaitokselle, on menettänyt paikkansa jätekukkulan kuninkaana.

Jos ja kun kierrätät kaikki roskat huolellisesti, eniten syntyy muovi- ja kartonkijätettä. Anna niille isoin astia, niin homma pyörii heti pykälän paremmin.

4. Miksaa jätelajit samaan astiaan
Kun allaskaappi on riisuttu turhasta roinasta, sen voi virittää riittämään paremmin. Metallia ja lasia kertyy vähemmän kuin muita jakeita – miksi et keräisi niitä samaan laariin ja lajittelisi vasta jäteastialla tai kierrätyspisteellä?

5. Törpöt pois tiskipöydältä
Tyhjiä pahvi -ja muovipakkauksia tiskipöydällä ja tiskialtaassa.
Yksi kierrätyspulma vaivasi kyselyyni vastanneita erityisen paljon: tiskipöydälle kertyvät tölkit, purkit ja pakkaukset, jotka odottavat huuhtelua tai ovat kuivumassa. Enää ei riitä, että pesemme astiat, pyykit ja ikkunat, nykyään roskatkin täytyy pestä.

Tai pestä ja pestä, lämmintä vettä saati tiskiainetta ei suositella, koska veden lämmittämiseen menevä energia kumoaa kierrättämisestä syntyvän säästön. Oikein rasvaiset muovipurkit voi siis suosiolla laittaa sekajätteeseen.

Tölkkiongelman ratkaisussa auttaa 1940-luvun innovaatio, tiskinkuivauskaappi. Monissa kodeissa on nykyään astianpesukone, joten tiskikaappi käy tyhjällä. Valuta huuhtaistut purkit alimmalla ritilällä. Jos ritilälle valuva soosi huolettaa, laita purkkien alle keittiöliina tai pala talouspaperia.

Kuivauskaapiton voi ravistaa huuhtaistua purkkia pari kertaa lujasti ja laittaa sen jätesankoon kuivumaan loppuun.

Näin taiot tilaa lajittelulle
Ok, tiskialtaan tienoo on nyt järjestelty uusiksi, mutta silti sinne mahtui vain murto-osa kaikista kierrätysjakeista. Lähdetään siis etsimään lisätilaa muualta.

Mitkä jakeet ylipäätään kannattaa säilyttää roskakaapissa ja mitkä muualla?
Tätä voi ajatella toimintojen mukaan. Perunat kuoritaan tiskialtaan äärellä, joten tiskikaappi on looginen paikka biojätteelle. Lasi, metalli ja osa muovista huuhdellaan, joten niitä ei kannata viedä ainakaan kovin kauas vesipisteestä. Sekajäte voi haiskahtaa, jos sinne päätyy kosteita roskia, joten sillekin allaskaappi on hyvä paikka.

Paperi, kartonki, panttipullot ja maun mukaan metalli ja lasi ovat sellaisia, joille on helpointa järjestää paikka muualle – mieluiten kuitenkin keittiöön, sillä jos jakeet pitää viedä parvekkeelle tai autotalliin, se jää helposti tekemättä.

Näin taiot lisätilaa fiksusti
1. Tyhjennä roskille kaappi tai laatikko
Keittiön kaapit ja laatikot ovat luontevaa lisätilaa kierrätettäville. Komeron alahyllylle aseteltu kestokassi vetää sisäänsä esimerkiksi panttipullot tai kierrätyspaperit. Isot vetolaatikot ovat mitä käyttökelpoisinta kierrätystilaa, ja ideaalitilanteessa niitä voisi varata kierrätettäville useampiakin.

Käytännössä keittiön kaapit on kuitenkin jo varattu astioille, ruuanlaittovälineille ja ruoka-aineille. Vain harvoin saamme kierrätettävät mahtumaan kaappeihin, ellei keittiötä ole alunperinkin suunniteltu kierrätyksen ehdoilla. Tilaa on siis etsittävä muualta keittiöstä.

2. Nosta katse ylös
Löytyykö keittiöstä vapaata seinätilaa? Kiinnitä siihen koukku ja koukkuun kaunis kassi, niin saat katseenkestävän panttipullo- tai kartonkikeräyspisteen.

3. Säilytä roskat lattialla
Usein lisätilaa löytyy helpoiten lattialta – siis lisäämällä keittiöön erillinen lajitteluastia.

Miten järjestää kierrätys kotona fiksusti? Ammattijärjestäjä vinkkaa: tee siitä katseen kestävää.
Kuvassa keittiö, jossa kaksi Everyday Designin HELSINKI-telinettä juuttikasseilla kierrätystarkoituksessa

Ilanalla on työhuoneen pikkuriikkisessä keittiötilassa meidän kotimaiset ja tyylikkäät Everyday Designin HELSINKI -kierrätystelineet.

Kun valitset lattialle asetettavaa lajitteluastiaa, ota huomioon nämä:

  • Helppokäyttöisyys: Onko roskat helppo heittää astiaan yhdellä kädellä? Kansi on monille käyttäjille liikaa ja roskat tuppaavatkin jäämään kannen päälle.
  • Ilmavuus: Jos heität astiaan vielä hiukan kostean purkin, onko sillä ilmatilaa kuivua? Kanneton on tässäkin parempi.
  • Siivous: Saako astian yhdellä kädellä siirrettyä siivouksen tieltä? Kahvat ja kevyt rakenne auttavat siirtämisessä. Päällekkäin pinottuja astioita voi olla vaikea siirtää. Ilanalle tämä on yksi tärkeimpiä kriteerejä, koska helposti tulee imuriraivokohtauksia, mikäli tavaran siirtely on hankalaa.
  • Koko: Mahtuuko astia pieneenkin rakoon? Kulmikas vie vähemmän tilaa kuin pyöreä.
  • Tyhjennys: Jos joudut siirtämään roskat astiasta kassiin roskia viedessä, tämä voi nostaa kynnystä tyhjentää kierrätysastioita.
  • Katseenkestävyys: Onko se ilo katsoa? Keittiön ei todellakaan tarvitse näyttää kaatopaikalta.
  • Motivaatio: Innostaako se kierrättämään? Ihana astia tekee lajittelusta nautinnon.

Everyday Designin Suomessa valmistetut kierrätystelineet täyttävät kaikki kriteerit toimivalle lajitteluastialle. Kannettomina ne ovat ilmavia ja helppoja käyttää vaikka lapsille. Ne ovat kevyitä siirrellä siivouksen tieltä, kahvasta plussaa! Kapea teline ei vie keittiössä liikaa tilaa.

Tyhjennys on sujuvaa, koska kierrätettävät voi kerätä suoraan paperikassiin tai halutessaan kassin voi sujauttaa juuttikassin sisälle. Eleettömän tyylikkäinä telineet sopivat vaikka keittiön paraatipaikalle.

Bonus: eri värisillä telineillä voi koodata eri kierrätysjakeet.

Viisi eri väristä HELSINKI-kierrätystelinettä vierekkäin seinän vieressä
Kätevää kierrätystä värikoodatuilla HELSINKI-telineillä

Miten roskat saa menemään itse ulos?
Vaikka keittiössä olisi ruhtinaalliset tilat ja kuninkaalliset systeemit kierrättämistä varten, roskat eivät kävele itsekseen ulos saati huuhtele itse itseään.

Ilanan kyselyyn vastanneet lukijat raportoivatkin monia käyttäjäperäisiä kierrätysongelmia, kuten asuinkumppanien innostuksen puute, naapurien välinpitämättömyys ja oma tapa hillota pienen kaatopaikan verran roskaa kotiin tai auton peräkonttiin ennen niiden viemistä pihanperän jäteastiaan tai kierrätyspisteelle.

Ongelmien korjaaminen on helpointa aloittaa itsestä. Tässä siihen muutama näkökulma:

1. Älä kanna kaupasta roskaa
Roskat eivät kävele itsekseen myöskään sisälle, vaan tuomme ihan itse jokaisen niistä kynnyksen yli. Sen sijaan, että yrität löytää yhä uusia tapoja lajitella ja säilöä jätteitä näppärämmin, jätä ylipakatut tuotteet kauppaan ja vaadi verkkokaupoilta uudelleenkäytettäviä lähetyspakkauksia.

Mitä vähemmän tuotat jätettä, sitä simppelimmät systeemit riittävät.

2. Vähennä jätteiden hilloamista hoitamalla juurisyy
Roskien vieminen kotoa jäteastiaan tiheämmin vähentää roskien kotona tarvitsemaa tilaa, se on selvä. Se ei kuitenkaan aina ole helppoa edes silloin, kun asutaan taloyhtiössä ja pihalta löytyy sen seitsemän sorttia jäteastioita.

Saamattomuus ei ole laiskuutta, vaan liittyy tilannetekijöihin. Liikakuormitus, kiire, toiminnanohjauksen haasteet, sairaudet, vastoinkäymiset tai uupuminen vähentävät toimintakykyä. Silloin kodin kierrätysongelma ratkaistaan hoitamalla juurisyytä, ei piiskaamalla itseä useammin jätepisteelle.

3. Poista toiminnan esteitä
Kun juurisyy on hoidossa, voi alkaa tutkia toiminnan esteitä omassa arjessaan.

  • Hankalakäyttöisen kierrätysastian tyhjentämistä lykkää herkästi – vaihda se helpompaan.
  • Roskien vieminen töihin lähtiessä voi tyssätä siihen, että haluaa heti päästä käsipesulle – laita pieni pullo käsidesiä takintaskuun.
  • Ei huvita viedä roskia, koska taloyhtiön jäteastiat ovat aina täynnä – lähetä sähköpostia isännöitsijälle ja ehdota tiheämpää tyhjennysväliä.
  • Oma pää on niin hatara, että pussi unohtuu toistuvasti – ripusta pussi ovenkahvaan roikkumaan.
  • Ilana on valinnut keittiöön pienemmän HELSINKI-telineen, mutta isommalle porukalle hän ja Everyday Design suosittelevat korkeampaa TURKU XL-telinettä, joka mahtuu käytännössä samaan tilaan ja vetää vielä enemmän muovia, pulloja tai kartonkia.


Onko koolla väliä? Jos puhutaan kierrätysastioista, niin kyllä on!

VINKKI!

Asettamalla kolmannen kassin kahden telineen väliin, muodostuu näppärä kierrätyskeskus. Tutustu tästä valmiiseen TURKU XL- kierrätyssettiin.

Kuva kahdesta valkoisesta TURKU XL-telineestä ja kolmella juuttikassilla.
TURKU XL-kierrätyspaketti valkoisilla telineillä. Saatavissa myös mustilla telineillä.