Kierrättäminen lapsiperheessä

Kierrätys on olennainen osa nykyaikaista elämäämme, ja sen merkitys vain kasvaa päivä päivältä. Ei ole koskaan liian aikaista alkaa opettaa lapsille kestävää elämäntapaa. 

Lapsiperheissä kierrätys voi kuitenkin olla haastavaa, koska jokaisella perheenjäsenellä on erilaiset tarpeet ja ymmärrys kierrätyksestä. Tässä blogipostauksessa keskitymme siihen, miten eri-ikäiset lapset voi ottaa mukaan kierrätystoimintaan.

Kierrättäminen 2-vuotiaan kanssa

Yksinkertaisuus on avainasemassa, kun puhumme 2-vuotiaista. He voivat olla innokkaita auttamaan, mutta eivät vielä ymmärrä monimutkaisia konsepteja.

 1. Värikoodaus: Käytä erivärisiä kasseja tai kierrätystelineitä eri materiaaleille. Tämä tekee kierrättämisestä ikään kuin pelin. Helsinki-teline on saatavilla 15 eri värissä ja juuttikasseistakin löytyy yli 10 värivaihtoehtoa.
 2. Pienet konkreettiset tehtävät: Sopiva tehtävä voi olla esimerkiksi laittaa paperi ja pahvi oikeaan astiaan. Tässä vaiheessa ei ole kyse virheettömyydestä, vaan yrittämisestä ja oppimisesta.
 3. Laulut ja lorut: Yksinkertaiset kierrätyslaulut ja -lorut voivat tehdä askareista hauskempaa.
 4. Esimerkin voima: Lapset matkivat aikuisia, joten muistakaa kierrättää itsekin ja näyttää hyvää esimerkkiä.

7-vuotiaan kierrätysaktiviteetit

Seitsemänvuotiaat ovat jo kypsempiä ja ymmärtävät kierrättämisen perusajatuksen.

 1. Tiedon jakaminen: Selittäkää, miksi kierrätys on tärkeää. Yksinkertaiset selitykset ilmastonmuutoksesta tai luonnonvarojen säästämisestä voivat olla tehokkaita.
 2. Tehtävät ja vastuut: Koululaisella voi olla omana vastuualueenaan jokin tietty kierrätysmateriaali, kuten vaikkapa paperi tai panttipullot -ja tölkit.
 3. Retket kierrätyskeskukseen: Tehkää vierailuja kierrätyskeskukseen tai -pisteelle, jotta lapset näkevät, minne kierrätettävät materiaalit menevät.
 4. Luovuus: Tehkää yhdessä taideprojekteja kierrätysmateriaaleista. Tämä ruokkii lasten luovuutta ja antaa käytännön kokemusta materiaalien uusiokäytöstä.

Teini-ikäiset ja kierrätys

Teini-ikäiset ovat usein kiireisiä ja saattavat pitää kierrätystä tylsänä. Suurin osa teini-ikäisistä ovat kuitenkin hyvin valveutuneita ja vastuullisia, ja saattavat jopa opettaa vanhempiaan kierrätyksessä, eikä toisin päin.

 1. Digitaalinen osallistuminen: On olemassa monia sovelluksia, jotka tekevät kierrättämisestä sosiaalisen ja palkitsevan kokemuksen.
 2. Vaikuttavuus: Teini-ikäiset ovat herkempiä globaaleille kysymyksille. Keskustelkaa siitä, miten kierrätys vaikuttaa suurempaan kuvaan.
 3. Taloudellinen näkökulma: Jos teini-ikäinen saa viikkorahaa, voitte esimerkiksi sopia, että hän saa ylimääräistä rahaa, jos hän osallistuu aktiivisesti kierrätykseen tai saa pitää esim. panttirahat palautetuista pulloista ja tölkeistä.